Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Το μουσείο Prado στο Google Earth

[youtube v/D1EOJr11bvo&hl=en&fs=1]

Ένα - ένα τα μεγάλα μουσεία του πλανήτη επιχειρούν το αποφασιστικό πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Τελευταία είσοδος, το μουσείο Prado.

Μόλις χτες, η Google ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Prado layer στο Google Earth, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες της εφαρμογής να εξερευνήσουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από 14 αριστουργήματα του Μουσείου Prado. Το Μουσείο Prado της Μαδρίτης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και μέσω του Google Earth layer οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα πιο γνωστά έργα του μουσείου, όπως Οι Κυρίες επί των τιμών ή Οι Τρεις Χάριτες.

Το Μουσείο Prado είναι η πρώτη gallery τέχνης στον κόσμο η οποία επέτρεψε την πρόσβαση, αλλά και την πλοήγηση στη συλλογή της από το Google Earth. Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φωτογραφίες έργων τέχνης χαμηλής ή μεσαίας ανάλυσης αλλά για εμπειρία που προσπαθεί να προσομοιώσει τα χαρακτηριστικά της αυτοπρόσωπης επίσκεψης.

Χρησιμοποιώντας τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του Google Earth, ιστορικοί τέχνης, φοιτητές αλλά και τουρίστες από όλον τον κόσμο μπορούν να εξερευνήσουν ακόμα και τις πιο περίτεχνες λεπτομέρειες της τεχνοτροπίας του κάθε ζωγράφου. Οι πίνακες έχουν φωτογραφηθεί σε πολύ υψηλή ανάλυση εμπεριέχοντας μέχρι και 14.000 εκατομμύρια pixels (14 gigapixels).

Με την βοήθεια της υψηλής ανάλυσης ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει λεπτομέρειες, όπως μια μικροσκοπική μέλισσα πάνω σε ένα λουλούδι στο έργο Οι Τρεις Χάριτες, διακριτικά δάκρυα στα πρόσωπα των μορφών στο έργο Η Αποκαθήλωση, καθώς επίσης και πολύπλοκες φιγούρες στο Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων.

Και στα δικά μας...

Διαβάστε περισσότερα στην Google

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Το μπλόκο της οδού Ασκληπιού

Ο καναπές, η πολυθρόνα, το βόλεμα, η καριέρα, η tv, τα ΜΜΕ, οι ατομικές διαδρομές, η ιδιώτευση, οι 48 άτοκες, οι πιστωτικές, το εξοχικό, το Gti, τα 100 τετραγωνικά με ημιυπαίθριο, οι πέντε μέρες στη μαγευτική Βιέννη, το σκύψιμο της πλάτης, η ευλύγιστη μέση, το εορτοδάνειο, οι κρατικοί συνδικαλιστές, οι εξωνημένες ηγεσίες, οι κομμένες κεφαλές, το ρουσφετάκι, το δελτίο ειδήσεων, η βαρεμάρα, οι βαρεμένοι, η μίζερη ζωή, η σκυφτή καθημερινότητα, το δε βαριέσαι, το έχει ο Θεός, το κι αύριο μέρα είναι, το τίποτα δεν αλλάζει εδώ, το πάντα έτσι θα 'ναι, το τι είχες Γιάννη......

μας οδήγησαν, σχεδόν μισόν αιώνα μετά το 1-1-4, να μιλάμε ακόμα για το Σύνταγμα της χώρας (και την εφαρμογή του).

Στο βίντεο που ακολουθεί (από το tvxs.gr), ηρωικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν με αυταπάρνηση επικίνδυνους τρομοκράτες, μεταμφιεσμένους σε περαστικούς, διερχόμενους, πιτσιρικάδες, δικηγόρους, καταστηματάρχες, τραυματίες(!) και συμπαθητικές γριούλες.

Ελλάδα 2009



Διαθέσιμη (για όλους) η beta έκδοση των Windows 7

H Microsoft είχε προγραμματίσει αρχικά τη διάθεση της beta έκδοσης των windows 7 σε 2,5 εκ. χρήστες. Μετά όμως, την κατάρρευση των διακομιστών της από την απροσδόκητα μεγάλη ζήτηση που παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα της διάθεσης, η εταιρεία αποφάσισε να διαθέσει την beta έκδοση χωρίς περιορισμούς.

Ήδη από τα ξημερώματα σήμερα μπορείτε να προμηθευτείτε τη νέα έκδοση των Windows από εδώ (απαιτείται λογαριασμός στο hotmail). To αρχείο iso έχει μέγεθος   2.44GB αλλά κατεβαίνει (με τη βοήθεια του Download Manager της Acamai) αρκετά γρήγορα.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα DVD εκκίνησης και με τη βοήθειά του να εγκαταστήσετε το λειτουργικό. Η εγκατάσταση, από προσωπική εμπειρία, είναι και απροβλημάτιστη και αρκετά γρήγορη (η βελτίωση σε σχέση με τα Vista κάτι παραπάνω από εμφανής).

Προσοχή όμως:

  • Η έκδοση λήγει την 1η Αυγούστου.

  • Όπως κάθε beta έκδοση, δεν έχει επίσημη υποστήριξη. Μη διανοηθείτε λοιπόν να την εγκαταστήσετε σε pc που χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές σας εργασίες. Προτιμήστε κάποιο που δεν το πολυχρησιμοποιείτε ή δημιουργήστε μια νέα κατάτμηση στο δίσκο και εγκαταστήστε εκεί το λειτουργικό.


Τα blogs της πολιορκημένης Γάζας

Τα κοινωνικά μέσα αποδεικνύουν, και στην περίπτωση της Γάζας,  τις δυνατότητες της δημοσιογραφίας των πολιτών και τις δυσκολίες κάθε αυταρχικής εξουσίας να ελέγξει τη ροή της πληροφόρησης.

Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ επιχείρησε να «βομβαρδίσει» και την ελευθερία του Τύπου απαγορεύοντας στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη μαρτυρική περιοχή. Ωστόσο, Παλαιστίνιοι μπλόγκερ ευρισκόμενοι στη Γάζα, αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού, κατάφεραν να σπάσουν το ειδησεογραφικό εμπάργκο και να μιλήσουν από οθόνης, στον έξω κόσμο για τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν εντός των τειχών.

Οπλισμένοι με έναν υπολογιστή, «έστησαν», εν μέσω εκρήξεων και συντριμμιών, τα δικά τους ιστολόγια στα οποία «ανεβάζουν» σε καθημερινή βάση ντοκουμέντα (φωτογραφίες, κείμενα) από τη γραμμή του πυρός.

«Αυτή είναι η δική μου μορφή αντίστασης» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Παλαιστίνιος μπλόγκερ Σάμεχ Χαμπίμπ, συντάκτης του δικτυακού ημερολογίου GazaToday ο οποίος ανεβάζει τις φωτογραφίες του από τη Γάζα στο Picasa.

«Είμαι στο πόδι 24 ώρες το 24ωρο, δεν κοιμάμαι πλέον. Θέλω να ενημερώσω τον κόσμο για όσα πραγματικά συμβαίνουν εδώ, για όσα δεν πρόκειται να διαβάσει κανείς στα ΜΜΕ που ελέγχονται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ» συνεχίζει.

Δείτε:

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Nέα εποχή για το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τα podcast

Φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, και μάλιστα σε θετική κατεύθυνση, στο ελληνικό διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα. Μετά τον ρόλο που έπαιξαν τα social media τον ταραγμένο Δεκέμβρη που προηγήθηκε, μια είδηση από το radiobubble (που δεν πρόκειται φυσικά να "παίξει" σε κανένα επίσημο ΜΜΕ), δημιουργεί νέα δεδομένα για το διαδικτυακό ραδιόφωνο και το podcasting.

Μέχρι σήμερα, το βασικό πρόβλημα για να "εκπέμψει" κάποιος στο διαδίκτυο ήταν τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που χρησιμοποιεί και η απειλή αγωγών από την ΑΕΠΙ. Χτες όμως, το radiobubble ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με την ΑΕΠΙ, που δίνει την δυνατότητα να προσφέρονται εκπομπές με τη μορφή podcast (διαθέσιμες για download).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του radiobubble, μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα podcast ή μια ραδιοφωνική εκπομπή που να περιέχει copyright protected μουσική και τραγούδια και αυτή να διατεθεί νόμιμα για download καθώς η νέα σύμβαση της ΑΕΠΙ που υπέγραψε το radiobubble παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές που περιέχουν μουσικές και τραγούδια της «επίσημης δισκογραφίας», μπορούν στο εξής να προσφέρονται για download, αρκεί βέβαια να περιλαμβάνουν και την ομιλία των podcasters/ραδιοφωνικών παραγωγών και να μην αποτελούν απλές «συλλογές μουσικής».

Έτσι λύνεται κι ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής εμπόδια για την μέσω των podcast επικοινωνία των πολιτών στο διαδίκτυο ενώ ξεκινάει και μια νέα εποχή για το σύγχρονο ραδιόφωνο του διαδικτύου.

Διαθέσιμη από αύριο η beta έκδοση των Windows 7

Είμαστε φίλοι της κοινότητας λογισμικού ανοικτού κώδικα, εκφράζουμε έντονα τον σκεπτικισμό μας για τις πρακτικές της Microsoft, λατρεύουμε το Linux και ...χρησιμοποιούμε Windows.

Από τo Dos στα Windows 3.1 και στα θρυλικά 3.11, από εκεί στα Windows 95, έπειτα στα 98, στα Millenium (τι πατάτα!), στα NT και τα 2000 και μετά στα Xp, η ζωή των περισσότερων χρηστών μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μετριέται με ορόσημα τις εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft.

Όλων των λειτουργικών της Microsoft;

Προφανώς όχι, αφού τα Windows Vista υπήρξαν παταγώδης αποτυχία. Βαριά και δύσχρηστα, με μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους, αργά στην εκκίνηση, με μεγάλες ασυμβατότητες με περιφερειακά και συσκευές και ανεπαρκή υποστήριξη, τα Vista ανάγκασαν πολλούς χρήστες να τους γυρίσουν την πλάτη και να επιστρέψουν στην ασφάλεια των δoκιμασμένων Xp.

Για να αποτρέψει μεγαλύτερη διαρροή χρηστών προς άλλα λειτουργικά συστήματα η Microsoft επισπεύδει την κυκλοφορία των Windows 7. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft από τη μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών του Λας Βέγκας, η δοκιμαστική έκδοση της νέας γενιάς των Windows θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από τις 9 Ιανουαρίου.

Τα Windows 7 μεταξύ άλλων υποστηρίζουν τις νεώτερες οθόνες αφής (multi touch) που υπόσχονται να αντικαταστήσουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Βασίζονται στον πηγαίο κώδικα των Vista αλλά υιοθετούν και μια σειρά νέων τεχνολογιών: Η νέα λειτουργία «Play-to» (αναπαραγωγή σε) επιτρέπει τη χρήση μουσικής, φωτογραφιών και βίντεο σε όλο το οικιακό δίκτυο. Ο Media Player υποστηρίζει περισσότερα είδη αρχείων πολυμέσων και συγχρονίζει περισσότερες συσκευές.

Η Microsoft υπόσχεται επίσης ευκολότερη εγκατάσταση νέων περιφερειακών αλλά και λιγότερα προειδοποιητικά μηνύματα.

Ακόμα, τα Windows 7 υποστηρίζουν οθόνες αφής τις οποίες μπορούν να αγγίζουν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα. Η νέα δυνατότητα καταργεί το πληκτρολόγιο και το ποντίκι για ορισμένες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η επιλογή και μετακίνηση αρχείων.

Η νέα έκδοση των Windows αναμένεται να διατεθεί, στην τελική της μορφή, στο εμπόριο τα επόμενα Χριστούγεννα.

Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν...

Η ιστορία του διαδικτύου

Από το Arpanet στο Internet, από το Usenet στον Παγκόσμιο Ιστό, από τα mainframes στους προσωπικούς υπολογιστές και από το IRC στο Web 2.0, το οκτάλεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο History of the Internet περιγράφει τα σημαντικά ορόσημα στην ιστορία του διαδικτύου από το 1957 ως τις μέρες μας. Τεχνολογίες, πρωτόκολλα επικοινωνίας και εφαρμογές - σταθμοί του μέσου που άλλαξε τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε και επικοινωνούμε.

Το βίντεο έχει γυριστεί με τη βοήθεια της PICOL (Pictorial Communication Language), που θα είναι σύντομα διαθέσιμη για download (αν μάλιστα υλοποιηθεί μέρος έστω όσων γράφονται γι αυτήν σε fora και blogs θα τη χρησιμοποιούμε σύντομα και σε εκπαιδευτικές εφαρμογές).

Περισσότερα για τους συντελεστές εδώ

[youtube /v/iz-QiAdoM7Q&hl=en&fs=1]

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Έφυγε η Μαρία Δημητριάδη

[youtube /v/8vdbsu3GFxw&hl=en&fs=1] Έφυγε χτες η Μαρία Δημητριάδη, η τραγουδίστρια με τη σπάνια, ζεστή και ιδιαίτερη φωνή και το μεγάλο ερμηνευτικό εύρος, η οποία συνέδεσε την καλλιτεχνική της παρουσία με το πολιτικό τραγούδι της δεκαετίας του 1970. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60 τραγούδησε μερικά σπουδαία έργα της εποχής, όπως το "Ήλιος ο πρώτος" του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, (απ' όπου και η κλασσική ερμηνεία "Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι"), αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή τραγουδώντας από πολύ νωρίς Θεοδωράκη, και αργότερα, Θάνο Μικρούτσικο (τα "Πολιτικά τραγούδια" σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και αρκετοί άλλοι δίσκοι ήταν οι καρποί αυτής της συνεργασίας).
Update 8/1: Ακούστε το αφιέρωμα του radiobubble και δείτε την εκπομπή ΠΡΟΒΑ από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ με τη Μαρία Δημητριάδη να τραγουδάει κυρίως τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι.