Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Την Αριστερά όρθια στην καρδιά μου την κρατούν μόνον οι ποιητές...

Η φράση αποδίδεται στην Ιωάννα Καρυστιάνη από τον Νίκο Χασαπόπουλο, αρθρογράφο του Βήματος, σε κείμενο στο οποίο υποστηρίζεται ότι αυτή είναι η απάντησή της σε φήμες που την ήθελαν να είναι υποψήφια περιφερειάρχης ή δήμαρχος.
Δεν ξέρω αν πράγματι η φράση ειπώθηκε ή αν ειπώθηκε έτσι ακριβώς, νομίζω όμως ότι άγγιξε πολλούς.
Μόνο που έχω την αίσθηση ότι η κ. Καρυστιάνη αναφέρεται σε κείνους τους ποιητές, τους διανοούμενους γενικότερα, που πρόσφεραν, σε καιρούς δύσκολους, όραμα, πνευματικό εύρος και ηθική δικαίωση σε μια υπόθεση σκληρά δοκιμασμένη από τη σκληρή ήττα. Και δε μπορώ παρά να σκεφτώ, όχι χωρίς μελαγχολία, πόσο οδυνηρή είναι η σιωπή και η απουσία τους στις μέρες μας. 
Βέβαια, τους ποιητές τους φέρνει ο χειμώνας. Κι ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Και προβλέπεται βαρύς...

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

131 συμβουλές για νέους εκπαιδευτικούς

Ο Richard Byrne, κάτοχος του blog Free Technology for Teachers, ζήτησε την προηγούμενη Κυριακή από τους αναγνώστες του εκπαιδευτικούς να δώσουν από μια συμβουλή σε νέους εκπαιδευτικούς. 131 εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και το αποτέλεσμα ήταν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που επιμελήθηκε ο Byrne.
Είτε είστε νέος εκπαιδευτικός είτε όχι, η παρουσίαση αξίζει το χρόνο σας.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όλες σχεδόν οι αναφορές στους μέντορες και τη θεσμική συμβουλευτική είναι αρνητικές. Λέτε να ξέρουν κάτι παραπάνω όσοι έζησαν την εφαρμογή του θεσμού;