Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Ο πόλεμος των φυλλομετρητών: η άφιξη του Internet Explorer 8!

Περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Οι web 2.0 ιστοσελίδες και εφαρμογές μεταφέρουν το επίκεντρο της προσοχής από τον "προσωπικό" υπολογιστή στο διαδίκτυο. Ολοένα και περισσότερες εργασίες που κάναμε παλιότερα τοπικά, γίνονται τώρα στο δια-δικτυακό περιβάλλον. Έτσι, η επιλογή του φυλλομετρητή που χρησιμοποιούμε αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Κατανοώντας πλέον τη σημασία του διαδικτύου, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο σπεύδουν να θέσουν σε κυκλοφορία νέες εκδόσεις φυλλομετρητών.

Μετά την κυκλοφορία του Mozilla Firefox 3, που κέρδισε ένα ποσοστό γύρω στο 20% των χρηστών του διαδικτύου, η Microsoft αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Ο νέος Internet Explorer (έκδοση 8), που η τελική του έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου, φιλοδοξεί να ανακτήσει ένα μέρος των χρηστών που κέρδισε ο Firefox αλλά και να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο Chrome, την πρόταση φυλλομετρητή της Google.

Από την προηγούμενη Τετάρτη η Microsoft άρχισε να διανέμει την Beta 2 έκδοση του προγράμματος. Παρότι ο φυλλομετρητής βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης, φαίνεται πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τον προκάτοχό του. Μετά από πενθήμερη συμβίωση με τον φυλλομετρητή, και παρά τα (αναμενόμενα) προβλήματα αστάθειας που παρουσιάζει, έχω την αίσθηση ότι ο Firefox θα αποκτήσει εκ νέου έναν ισχυρό αντίπαλο.

  • Οι μετρήσεις θέλουν τον IE8 να είναι ταχύτερος από τον προκάτοχό του και η αίσθηση που αποκομίζει ο χρήστης επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση.

  • Στις νέες λειτουργίες της έκδοσης Beta 2 συγκαταλέγεται το "InPrivate Browsing" (γνωστό και ως ..."Porn-Mode" για ευνόητους λόγους). Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η κατάσταση λειτουργίας, ο φυλλομετρητής δεν αποθηκεύει κανένα δεδομένο στον τοπικό υπολογιστή. Cookies, προσωρινά αρχεία του Internet, κωδικοί πρόσβασης κ.λπ. σβήνονται αυτόματα μόλις κλείσει ο φυλλομετρητής.

  • Η λειτουργία Accelerators, προσθέτει στον φυλλομετρητή δυνατότητες γρήγορης πληροφόρησης. Όταν μαρκάρετε, για παράδειγμα, μια λέξη σε ένα site του Web και ακολούθως κάνετε κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, θα εμφανιστεί ένα μενού με διάφορες προτάσεις για το τι θα μπορούσατε να κάνετε, όπως το να στείλετε την επιλεγμένη λέξη με mail μέσω του Windows Live Hotmail, να δημιουργήσετε μια νέα καταχώρηση blog στο Windows Live ή ακόμα και να τη μεταφράσετε με το Windows Live.

  • Ο φυλλομετρητής παρακολουθεί τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης και του προτείνει, μέσα από την επιλογή "Προτεινόμενες τοποθεσίες", συναφείς δικτυκούς τόπους. Παρότι βρήκα την επιλογή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τις υποδείξεις εύστοχες, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι αβάσιμοι οι φόβοι ότι η Microsoft θα χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στους φυλλομετρητές για να διοχετεύσει δικτυακή κίνηση σε ιστοτόπους δικών της συμφερόντων.

  • Μια ακόμα χρήσιμη λειτουργία είναι το "Automatic Crash Recovery" (ACR), που σε περίπτωση κατάρρευσης  επαναφέρει στην επόμενη εκκίνησή του όλα τα περιεχόμενα και τα tabs που ήταν ανοικτά τη στιγμή της κατάρρευσης. Η διαφορά με τον Firefox (που διαθέτει σχετική δυνατότητα) είναι ότι ο IE8 μπορεί να επαναφέρει μόνο ένα tab αφήνοντας τα υπόλοιπα ανεπηρέαστα.

  • Τέλος, η ανασχεδιασμένη εμφάνιση του φυλλομετρητή προσφέρει ένα λιτό και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας.


Η beta 2 έκδοση διατίθεται για λειτουργικά συστήματα Windows XP και Vista και μπορείτε να την μεταφορτώσετε από τους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου