Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

WordItOut

Την άνοιξη του 2008 είχε κάνει την εμφάνισή του το Wordle. Δίνοντάς του ένα κείμενο, δημιουργούσε ένα "συννεφάκι" με τις συχνότερα εμφανιζόμενες λέξεις. Αν και είχε προταθεί (και) για εκπαιδευτική χρήση, η εφαρμογή παρέμεινε απλώς μια δημοφιλής μέθοδος "οπτικοποίησης" κειμένου. Το βασικότερο πρόβλημά της ήταν η απουσία δυνατοτήτων παραμετροποίησης. Πώς να δείξεις πχ τις συχνότερα εμφανιζόμενες λέξεις σ' ένα κείμενο όταν το τελικό συννεφάκι επέμενε να εμφανίζει ως συχνότερα εμφανιζόμενες λέξεις τα άρθρα, τους συνδέσμους και τα μόρια;

Το κενό έρχεται να καλύψει το WordItOut, μια εφαρμογή που μοιάζει αρκετά με το Wordle προσφέροντας όμως περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης. Μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε οποιοδήποτε κείμενο στην εφαρμογή και αφού δημιουργηθεί το "σύννεφο" των λέξεων να τροποποιήσετε την εμφάνισή του ορίζοντας νέο χρώμα υπόβαθρου, γραμματοσειρά, μέγεθος κλπ. Η πιο ενδιαφέρουσα όμως δυνατότητά του είναι η επιλογή που μας επιτρέπει να εξαιρέσουμε συγκεκριμένες λέξεις του κειμένου.

Το WordItOut δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εντοπίσουν γρήγορα τις συχνότερα εμφανιζόμενες λέξεις στο κείμενο και να συζητήσουν έπειτα τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα.

Αν και βρίσκεται σε beta έκδοση το WordItOut είναι αρκετά σταθερό και αναπτύσσεται συνεχώς. Δοκιμάστε το!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου