Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Windows Multipoint Server 2010

Η Microsoft ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την κυκλοφορία του Windows Multipoint Server 2010. Πρόκειται για μια έκδοση των Windows Server προσαρμοσμένη στις ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η ιδέα είναι απλή και προσανατολισμένη στη λογική του thin client. Στο περιβάλλον της τάξης ή του σχολικού εργαστηρίου, αντί κάθε μαθητής να έχει το δικό του pc, υπάρχει ένας και μόνος server που τρέχει το λειτουργικό και περιέχει τις απαραίτητες εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο δάσκαλος. Κάθε μαθητής διαθέτει τη δική του οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι καθώς και μια μικρή (κι απ' ότι φαίνεται φθηνή) συσκευή διασύνδεσης με τον "κεντρικό" υπολογιστή της τάξης. Κάθε μαθητής διαθέτει το δικό του λογαριασμό στο σύστημα και μπορεί να ανοίγει και να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες εφαρμογές ανεξάρτητα από τις εφαρμογές που τρέχουν οι συμμαθητές του. Η δουλειά των μαθητών μπορεί να ελέγχεται κάθε στιγμή από το δάσκαλο και να αποθηκεύεται σε προσωπικούς φακέλους των μαθητών, σε δημόσιους φακέλους ή στο "σύννεφο".

Η λύση έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που πρέπει να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων:

  1. Χαμηλό κόστος: Αν και η Microsoft διαθέτει το λογισμικό, προς το παρόν, μόνο σε OEMs, οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για χαμηλό κόστος. Ενδεικτικά πάντως, η HP διαθέτει ήδη στην αμερικανική αγορά λύσεις servers (υλικό και λογισμικό) που ξεκινούν από τα 519$ και απολήγουν στα 989$ (δείτε εδώ), με τριετή μάλιστα υποστήριξη onsite. Ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση των τελικών τιμών η λύση του WMS 2010 δίνει μια και καλή τέλος στο φαύλο κύκλο λογισμικού - υλικού, με το δεύτερο να απαξιώνεται πολύ γρήγορα εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των απαιτήσεων του δεύτερου.

  2. Ευκολότερη διαχείριση: Ο δάσκαλος - διαχειριστής του συστήματος δε χρειάζεται παρά να συντηρεί και να αναβαθμίζει το λογισμικό του server αντί να δαπανά χρόνο για να ρυθμίζει κάθε pc χωριστά.

  3. Αυξημένος έλεγχος και ασφάλεια: Οι λογαριασμοί των μαθητών μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από το λογαριασμό του διαχειριστή, ο οποίος μπορεί κάθε στιγμή να παρέμβει για να βοηθήσει τους μαθητές ή να αποτρέψει μια μη επιτρεπτή ενέργεια. Παράλληλα, η ύπαρξη ενός και μόνο μηχανήματος στο χώρο μπορεί να συμβάλει στη θωράκισή του από δικτυακές ή άλλες απειλές που κατατρέχουν τα σχολικά εργαστήρια.


Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να αποδειχτούν και στην πράξη και να συγκριθούν και με ανάλογες λύσεις που προέρχονται από άλλες εταιρείες. Είναι όμως σημαντικό να συνεκτιμηθούν πριν τη λήψη αποφάσεων πολυδιαφημισμένων, πολυδάπανων και εντέλει ατελέσφορων. Η εμπειρία των netbooks θα πρέπει να γίνει μάθημα.

[youtube /v/2oIUzlrrcAY&hl=en_US&fs=1&]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου