Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

131 συμβουλές για νέους εκπαιδευτικούς

Ο Richard Byrne, κάτοχος του blog Free Technology for Teachers, ζήτησε την προηγούμενη Κυριακή από τους αναγνώστες του εκπαιδευτικούς να δώσουν από μια συμβουλή σε νέους εκπαιδευτικούς. 131 εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και το αποτέλεσμα ήταν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που επιμελήθηκε ο Byrne.
Είτε είστε νέος εκπαιδευτικός είτε όχι, η παρουσίαση αξίζει το χρόνο σας.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όλες σχεδόν οι αναφορές στους μέντορες και τη θεσμική συμβουλευτική είναι αρνητικές. Λέτε να ξέρουν κάτι παραπάνω όσοι έζησαν την εφαρμογή του θεσμού;

3 σχόλια:

  1. αγαπητέ συνάδελφε, διαβάζοντας κανείς τα όμορφα παραπάνω
    tips
    αισθάνεται ανάμικτα συναισθήματα
    αφενός συγκίνησης για όσους με αγωνία κι ενδιαφέρον έδωσαν την άποψή τους
    αφετέρου θλίψης και μελαγχολίας γιατί όσοι φίλτατοι τα έγραψαν ζούνε σε άλλο εκπαιδευτικό πλανήτη από το δικό μας, το στενοκέφαλο ελληνικό, όπου ελάχιστα από αυτά μπορούν να γίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θα μπορούσα να διαφωνήσω συνάδελφε. Όμως, κάθε φορά που με "παίρνει από κάτω", θυμάμαι έναν "αξιωματούχο" της εκπαίδευσης που σ' ένα από τα πρώτα σεμινάρια που παρακολούθησα ως εκπαιδευτικός, αφού πρώτα εισηγήθηκε ένα απεχθές, για μένα, μοντέλο οργάνωσης του σχολείου και της διδασκαλίας, συμπλήρωσε με νόημα:"Βεβαίως, όταν κλείνει πίσω σας η πόρτα της τάξης, είστε μόνοι με τους μαθητές σας και τη συνείδησή σας".
    Κι έρχομαι πάλι στα ίσα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ούτε εγώ διαφωνώ με τα γραφόμενα τα δικά σου,συνάδελφε, αντιθέτως τα βρίσκω τόσο μα τόσο προσγειωμένα όσο κι αρκούντως αισιόδοξα!
    Δεν αφήνουμε επ'ουδενί να μας 'πάρει από κάτω', απλά αγαπώντας αυτό που κάνουμε γνωρίζουμε μεστοί ελληνικής χαρμολύπης ότι ο πίθος των Δαναΐδων
    δε θα γεμίσει ποτέ...
    http://www.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I

    ΑπάντησηΔιαγραφή