Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Να νομιμοποιηθεί η ανταλλαγή αρχείων

Η φωτογραφία από το blog του Ματθαίου Τσιμιτάκη
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ανθρωπολόγου Michel Bauwens πήρε ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης για λογαριασμό της Καθημερινής.


Στη συνέντευξη ο Bauwens, ο οποίος με τα κείμενά του έχει επηρεάσει την ίδρυση και τη λειτουργία "πειρατικών κομμάτων" σ' ολόκληρη την Ευρώπη, υπεραμύνεται της ανταλλαγής αρχείων και προτείνει οι δημιουργοί να πληρώνονται με ποσοστό επί των τηλεπικοινωνιακών τελών.

"Υπάρχει μια παραδοξότητα στο υπάρχουν σύστημα. Αν αγοράσω ένα αυτοκίνητο, μπορώ να το κάνω ό, τι θέλω, να το δανείσω κ. ο. κ. Για να αποκτήσω μουσική όμως πρέπει να αποδεχτώ μια φεουδαρχική άδεια, η οποία δεν μου επιτρέπει να την μοιραστώ. Το θεωρώ απαράδεκτο. Νομίζω ότι το δικαίωμα του να μοιράζεσαι είναι υπέρτερο του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας. Επίσης, θεωρώ ότι το υπάρχον σύστημα δεν αμείβει καλά τους δημιουργούς και δεν προστατεύει τους ίδιους, αλλά τους μεσάζοντες· αντίθετα, εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς. Αντί να αρνηθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας ή να καταπατήσουμε δικαιώματα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μηχανισμούς που μετρούν τη διακίνηση των αρχείων και οι καλλιτέχνες να παίρνουν από τα τηλεπικοινωνιακά τέλη αυτό που τους αναλογεί. Προϋπόθεση για αυτό είναι να νομιμοποιηθεί η ανταλλαγή αρχείων. Θα μπορούσαμε ακόμα να δούμε διάφορα είδη αδειών που να επιτρέπουν διαφορετικές χρήσεις, όπως προσπαθούν να κάνουν οι άδειες creative commons.

– Ζητάτε λοιπόν να επιβληθεί μια ρύθμιση μέσω του κράτους;

– Να μεταρρυθμίσουμε τους οργανισμούς δικαιωμάτων με πιο ανοιχτό και κοινωνικό τρόπο, υπέρ των συμφερόντων των δημιουργών και των χρηστών του Διαδικτύου. Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες βιομηχανίες, όπως τα φάρμακα και η επιστημονική έρευνα. Είναι υπέρτερο το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα φάρμακο που θα σου σώσει τη ζωή, από το δικαίωμα προστασίας μιας πατέντας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων γενικά με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον".

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε το wiki του P2P Foundation, του ιδρύματος που ίδρυσε ο Μichel Bauwens

Τα 50 καλύτερα αγγλόφωνα εκπαιδευτικά ιστολόγια-Μέρος 1ο

Αρχίζουμε σήμερα μια σειρά αναρτήσεων με θέμα "Τα 50 καλύτερα αγγλόφωνα εκπαιδευτικά ιστολόγια". Σκοπός μας ν' αναδείξουμε τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των εκπαιδευτικών, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και να δώσουμε ιδέες εκπαιδευτικών τεχνικών και εφαρμογών στους συναδέλφους. 
Σήμερα παρουσιάζουμε τα πρώτα 5 ιστολόγια. Ας σημειωθεί πως η σειρά παρουσίασης δεν κατ' ανάγκη αξιολογική. Όλα τα ιστολόγια είναι εξαιρετικά και κυρίως με πολύχρονη και συνεπή παρουσία. Φυσικά κάποιες ιδιαίτερες συμπάθειες έχουμε και φαίνονται στις παρουσιάσεις.

1. Free Technology for Teachers

Δημιουργημένο από τον Richard Byrnes, εκπαιδευτικό που διδάσκει Ιστορία, έχει βραβευθεί τρεις φορές στο παρελθόν ως το καλύτερο ιστολόγιο στην κατηγορία του. Ειδικός στη χρήση εφαρμογών της Google στην εκπαίδευση ο δημιουργός του, παρουσιάζει καθημερινά δεκάδες εφαρμογές και προτάσεις για χρήση στην τάξη. Στα θετικά του οι σύντομες και μεστές αναρτήσεις, η απουσία στόμφου και "ακαδημαϊσμού"  και οι έξυπνες συμβουλές για εκπαιδευτική χρήση των εφαρμογών. Κατεβάστε δωρεάν τους σύντομους οδηγούς του Richard Byrnes για εκπαιδευτική χρήση δημοφιλών εφαρμογών.

2. Half an Hour

Ιστολόγιο του Stephen Downes, ευαγγελιστή των Νέων Τεχνολογιών. Εισηγητής του όρου e-learning 2.0, πρωτοπόρος του podcasting και videocasting, ακαδημαϊκός δάσκαλος και καλοφαγάς, ο ρόκερ από τον Καναδά, εργάζεται και γράφει ασταμάτητα για θέματα νέων τεχνολογιών, συνεργατικής μάθησης και e-learning. Προερχόμενος από το χώρο της φιλοσοφίας και της επιστημολογίας, είναι εμβριθής μελετητής των κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνολογίας. Οξύθυμος και συχνά καβγατζής δε διστάζει να τα βάλει μ' ό,τι τον ενοχλεί και, παρά τα εθνικοπατριωτικά του που συχνά μ' ενοχλούν, έχει υιοθετήσει έναν εντελώς προσωπικό τρόπο γραφής, μακριά από τα στερεότυπα των ακαδημαϊκών κύκλων.

3. iLearn Technology

Ιστολόγιο της Kelly Tenkely, με πολλές ιδέες για διδασκαλία κυρίως στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και κείμενα για κοινότητες μάθησης και πρακτικής, για την επαγγελματική στήριξη και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία Προσωπικών Δικτύων Μάθησης (PLN's). Αν και δεν ασχολείται πλέον με τη διδασκαλία συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος πολλών κοινοτήτων μάθησης ξεχωρίζοντας για τα οραματικά στοιχεία στα κείμενά της για τη διδασκαλία και τις Νέες Τεχνολογίες. Το σοβαρότερο ελάττωμά της: είναι φανατική των προϊόντων της Apple. Ουδείς τέλειος...


4. Around the Corner

Ιστολόγιο του Miguel Guhlin, εκπαιδευτικού τεχνολόγου με μακρά προσφορά σε θέματα εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Το Around the Corner αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα ιστολόγια για όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν νέες εκπαιδευτικές πρακτικές με τη χρήση του CMS Moodle. Παράλληλα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές προβληματισμού για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο. Συμπερασματικά, μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση για συχνή επίσκεψη και υιοθέτηση τεχνικών.

5. Cool Cat Teacher Blog

H Vicki Davis δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ειδική σε θέματα τεχνολογίας. Είναι όμως ενθουσιώδης δασκάλα και εξίσου ενθουσιώδης με τη νέα τεχνολογία. Πρωτοπόρος της χρήσης εικονικών κόσμων στην εκπαίδευση, καταφεύγει   στη νέα τεχνολογία όχι ως αυτοσκοπό αλλά για να ενισχύσει την προσπάθειά της να ενισχύσει, να εμψυχώσει και να πληροφορήσει αυτούς που η ίδια αποκαλεί "την πιο υπέροχη γενιά νέων ανθρώπων". Το ιστολόγιό της αποτελεί ένα εξαιρετικό ημερολόγιο εμπνευσμένης διδασκαλίας που παντρεύει με τρόπο ιδανικό τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό με τον αυτοσχεδιασμό και την άμεση αντίδραση σε κάθε μαθησιακή πρόκληση.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αντίο Λεωνίδα!

Θα θυμάμαι πάντα το ζεστό χαμόγελο, τη σοφία, τη βαθιά ανθρωπιά. 
Κι ας βρέθηκα έκτοτε σχεδόν πάντα απέναντι,
θα θυμάμαι πάντα
τη ζεστή βραδιά του Ιουνίου 1984
Πλατεία Συντάγματος
στα δυο λεπτά σιγής για τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
τη φυσαρμόνικα του Πάσπα να παίζει
Παντιέρα Ρόσσα
κι όλα να φαίνονται δυνατά

κι ανθρώπινα...


Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Δάσκαλοι - μαθητές: μόνο μάθημα, όχι φίλοι


Η Πολιτεία του Μιζούρι ψήφισε διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία δάσκαλοι και μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν καμιά απευθείας επαφή είτε μέσω κοινωνικών δικτύων είτε μέσω οποιαδήποτε άλλης εφαρμογής. Μπορούν να επικοινωνούν μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικών εφαρμογών δημιουργημένων και απολύτως ελεγχόμενων από τη σχολική μονάδα στην οποία εργάζονται.
Οι αντιρρήσεις για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση φυσικά δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Από την άλλη όμως, παρατηρείται ένα είδος δαιμονοποίησης τόσο της τεχνολογίας όσο και της απευθείας επαφής μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:
1. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές που ελέγχονται από τις αρχές του σχολείου και μόνο μετά από έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους (λες και μιλάμε για επικίνδυνη δραστηριότητα για την οποία απαιτείται γονική συναίνεση)
2. Οι δάσκαλοι δε μπορούν να διαθέτουν οποιαδήποτε εφαρμογή ακόμη κι εκτός της εργασίας τους που να επιτρέπει απευθείας επικοινωνία με νυν και ΠΡΩΗΝ μαθητές τους (ένα είδος προληπτικής ποινικοποίησης ανθρώπινων σχέσεων, η οποία, μεταξύ των άλλων, αποκλείει οποιαδήποτε μορφή εξατομικευμένης αντιμετώπισης μαθησιακών προβλημάτων)
3. Η διάταξη έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο για την προστασία των μαθητών από τη σεξουαλική παρενόχληση (ο δάσκαλος θεωρείται εξ ορισμού ύποπτος)

Ολόκληρος ο νόμος, κάνοντας κλικ εδώ  (SECTION 162.069)

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Το πρόγραμμα σπουδών για τα γλωσσικά μαθήματα της Α΄ Λυκείου

Υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε η απόφαση για το πρόγραμμα σπουδών των φιλολογικών μαθημάτων της Α΄ Λυκείου. Όσοι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τον κ. Κουτσογιάννη είχαμε πάρει μια ιδέα αλλά, καθώς το κείμενο είναι εκτενέστατο, θα χρειαστεί αρκετή μελέτη για να διαμορφώσουμε άποψη για το περιεχόμενό του. 
Δυο παρατηρήσεις, προς το παρόν, από μια πρόχειρη μελέτη του υλικού:
  • Το πρόγραμμα σπουδών εισάγει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες "μετατοπίσεις", για να δανειστώ τον όρο όρο του κ. Κουτσογιάννη, οι οποίες φαίνεται να ανοίγουν νέες προοπτικές για τη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων.
  • Δεν αντιλαμβάνομαι τη σχέση ανάμεσα στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και το νέο πρόγραμμα σπουδών. Μήπως θα χρειαστεί μια νέα επιμόρφωση;
Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο κάνοντας κλικ εδώ

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων 2011 - 2012

Το συνήθως καλά πληροφορημένο esos.gr δημοσιεύει σήμερα σε αποκλειστικότητα την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για το σχολικό έτος 2011 -2012.
Το σχετικό αρχείο (πού το βρήκατε ρε παιδιά κι έχει τέτοιο χάλι;) εδώ.
Update: Λίγο ψάξιμο et voila, το αρχείο σε πολύ καλύτερη μορφή, εδώ