Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Δάσκαλοι - μαθητές: μόνο μάθημα, όχι φίλοι


Η Πολιτεία του Μιζούρι ψήφισε διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία δάσκαλοι και μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν καμιά απευθείας επαφή είτε μέσω κοινωνικών δικτύων είτε μέσω οποιαδήποτε άλλης εφαρμογής. Μπορούν να επικοινωνούν μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικών εφαρμογών δημιουργημένων και απολύτως ελεγχόμενων από τη σχολική μονάδα στην οποία εργάζονται.
Οι αντιρρήσεις για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση φυσικά δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Από την άλλη όμως, παρατηρείται ένα είδος δαιμονοποίησης τόσο της τεχνολογίας όσο και της απευθείας επαφής μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:
1. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές που ελέγχονται από τις αρχές του σχολείου και μόνο μετά από έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους (λες και μιλάμε για επικίνδυνη δραστηριότητα για την οποία απαιτείται γονική συναίνεση)
2. Οι δάσκαλοι δε μπορούν να διαθέτουν οποιαδήποτε εφαρμογή ακόμη κι εκτός της εργασίας τους που να επιτρέπει απευθείας επικοινωνία με νυν και ΠΡΩΗΝ μαθητές τους (ένα είδος προληπτικής ποινικοποίησης ανθρώπινων σχέσεων, η οποία, μεταξύ των άλλων, αποκλείει οποιαδήποτε μορφή εξατομικευμένης αντιμετώπισης μαθησιακών προβλημάτων)
3. Η διάταξη έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο για την προστασία των μαθητών από τη σεξουαλική παρενόχληση (ο δάσκαλος θεωρείται εξ ορισμού ύποπτος)

Ολόκληρος ο νόμος, κάνοντας κλικ εδώ  (SECTION 162.069)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου