Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

6 εκ.$ για τη Wikipedia

H Wikipedia κατάφερε να συγκεντρώσει και φέτος το απαραίτητο χρηματικό ποσό που θα εγγυηθεί την αδιάλειπτη λειτουργία της τουλάχιστον ως τον Ιούλιο του 2009. Σε μήνυμά του ο ιδρυτής της παγκόσμιας ελεύθερης/ανοιχτής εγκυκλοπαίδειας Jimmy Wales ευχαρίστησε όσους ενίσχυσαν την Wikimedia Foundation και εξασφάλισαν την λειτουργία της για το επόμενο διάστημα.

Η Wikimedia που έχει ως μόνη πηγή χρηματοδότησης τις συνεισφορές των φίλων της, κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 4 εκ.$ από 125.000 πολίτες που έσπευσαν να ανταποκριθούν στην έκκλησή της για οικονομική στήριξη και άλλα 2 εκ.$ από την οικονομική στήριξη φορέων και ιδρυμάτων.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον Wales, για τη μισθοδοσία των μόλις 23 υπαλλήλων της (!), τους servers, το bandwith και όλη  την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Η κάλυψη των αναγκών της Wikipedia από συνεισφορές απλών πολιτών που εκτιμούν τη δουλειά της, αποδεικνύει τις δυνατότητες επιβίωσης μη κερδοσκοπικών εγχειρημάτων χωρίς την καταφυγή στον αδυσώπητο οικονομικό ανταγωνισμό μ' ό,τι αυτός συνεπάγεται. Ανάλογη πρακτική ακολουθεί στα καθ' ημάς και το TVXS.gr, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί ακόμη αποτελέσματα.

Ας σημειωθεί ότι η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης (για το επόμενο οικονομικό έτος) συνεχίζεται. Αν θέλετε να συνεισφέρετε πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου