Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Η εκδίκηση των αναβλητικών

Καινούργιος χρόνος, νέοι στόχοι;

Το συμβολικό πέρασμα από τη μια χρονιά στην άλλη φαίνεται ότι λειτουργεί για πολλούς ως ορόσημο για δραματικές αλλαγές στις συνήθειες ή στη συμπεριφορά τους.  Μετά την αλλαγή του χρόνου θα κόψουν το τσιγάρο, θα χάσουν βάρος, θα μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και δε θα σκεφτούν κακό για την πεθερά τους.

Λάθος, επισημαίνει μία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για την προάσπιση της ψυχικής υγείας. Οι μεγάλες αποφάσεις και δεσμεύσεις που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο τέτοια εποχή μπορεί να σας βλάψουν περισσότερο από όσο νομίζετε.

Ειδικότερα, η οργάνωση Mind αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να νιώθουμε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε το 2009 με νέες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τη μελλοντική μας βελτίωση. Τέτοιου είδους αποφάσεις εστιάζονται κατά κύριο λόγο σε ζητήματα όπως είναι η ανάγκη απώλειας σωματικού βάρους ή η επίλυση προβλημάτων στον εργασιακό χώρο που τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας δημιουργήσουν μία ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας. Και βέβαια, όπως κατανοεί κανείς εύκολα, αν δεν καταφέρουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις ή να επιτύχουμε τους στόχους μας, είναι πιθανό να πυροδοτηθούν έντονα συναισθήματα αποτυχίας και ανεπάρκειας.

Αντί, λοιπόν, να λάβετε μεγάλες αποφάσεις για το 2009, η οργάνωση Mind προτείνει να κάνετε πράγματα που θα βοηθήσουν γενικά τη διάθεσή σας, όπως να παραμείνετε ενεργοί, να έρθετε σε επαφή με τη φύση όσο περισσότερο μπορείτε, να μάθετε κάτι νέο και να βοηθήσετε τον πλησίον σας.

Παρότι  έχω ελάχιστη εμπιστοσύνη σε έρευνες αυτού του είδους οφείλω να ομολογήσω, και μάλιστα ως άνθρωπος που αναβάλλει για την πρώτη του επόμενου μήνα την απαλλαγή από όλες τις κακές έξεις, ότι τα πορίσματα της έρευνας είναι βολικά...

ΠΗΓΗ: BBC (απόδοση στα ελληνικά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου