Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Κρατικό hacking και ατομικά δικαιώματα

Η είδηση από το tvxs.gr επαναφέρει τη συζήτηση για την αστυνόμευση στο διαδίκτυο και τη διάβρωση των ατομικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το tvxs, οι αστυνομικοί στην Αγγλία έχουν πλέον το δικαίωμα να μπαίνουν σε προσωπικούς υπολογιστές χωρίς ένταλμα. Το χάκινγκ είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί καιρό τώρα η βρετανική αστυνομία με τη δικαιολογία ότι είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό εγκληματιών και παιδόφιλων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Παρατηρούμε ότι η εγκληματικότητα και κυρίως η παιδοφιλία, που αναστέλλει ευαισθησίες της κοινής γνώμης για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την παράκαμψη της δικαστικής εξουσίας και τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απειλείται με μηνύσεις για το γεγονός ότι επέτρεψε τη διείσδυση σε προσωπικούς υπολογιστές πολιτών καθώς οι κινήσεις αυτές ενισχύουν την άποψη ότι η κυβέρνηση προωθεί την επέκταση μιας «κοινωνίας επιτήρησης», η οποία απειλεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία της επέκτασης του ελέγχου και της διάβρωσης των αστικών δικαιωμάτων στη χώρα καθώς και για τα σχέδια δημιουργίας μιας τεράστιας βάσης δεδομένων τύπου Big Brother, η οποία θα αποθηκεύει στοιχεία από κάθε τηλεφωνική κλήση, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επίσκεψη στο ίντερνετ που πραγματοποιείται από κάθε πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν να επιτραπεί στην Αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε ύποπτους υπολογιστές μέσα στην Ε.Ε. Οι λεπτομέρειες της πρότασης είναι ακόμα υπό συζήτηση, ενώ η κριτική που ασκήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε τον κίνδυνο της ευρείας επέκτασης της αστυνομικής επέμβασης στην προσωπική ζωή των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου