Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Οι συνάδελφοι των 300€...

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί είναι δείγμα τυπικό της παθογένειας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. "Φθηνό", "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό καλύπτει "τρύπες" της εκπαίδευσης.

Λίγες είναι πραγματικές, οι περισσότερες κατακερματισμένα κενά αναπληρωτών που "κοστίζουν πολύ".

Ζουν για χρόνια σε συνθήκες εργασιακής αβεβαιότητας, με το άγχος της συγκέντρωσης προϋπηρεσίας, αναγκασμένοι να δουλεύουν "όπου έχει ώρες", "όποτε βολεύει", συχνά σε δυο και τρία σχολεία, με ανώτατο όριο τις 11 ώρες εβδομαδιαίως, με άθλιες αποδοχές και οριακή συνδικαλιστική κάλυψη.  

Κάθε φορά που υποβάλλουν αίτηση βεβαιώνουν ότι δεν είναι "ιδιοκτήτες φροντιστηρίου" αλλά ούτε και εργαζόμενοι. 

Πληρώνονται για τις ώρες που δουλεύουν και μόνον. Ώρες που χάνονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα (αργίες, εκδρομές, διακοπές κ.λπ.) "φυσικά" και δεν τις πληρώνονται.

Όσο για τις άλλες; Όποτε έχει ο κρατικός κορβανάς. Φέτος, δουλεύουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο. Γι αυτό και αποφάσισαν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας τα δεδουλευμένα καθώς και αύξηση των ωριαίων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με το tvxs.gr, oι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προέβησαν στις 16 Μαρτίου σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Ο περιφερειάρχης δήλωσε "παντελώς αναρμόδιος" και παρέπεμψε τους εκπαιδευτικούς σε άλλους φορείς, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για οτιδήποτε, ούτε καν για το κύριο αίτημά τους που αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν περισσότερες ενέργειες στο άμεσο μέλλον, στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, αλλά και την κατάθεση καταγγελιών στις επιθεωρήσεις εργασίας.Στις 29 Μαρτίου σχεδιάζεται ανοιχτή συνέλευση στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη συλλόγων δασκάλων, οπότε θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Δείτε το ρεπορτάζ του tvxs:
 [youtube v/cDiTFOW8Fd4&hl=en&fs=1]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου