Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

The Super Book of Web Tools for Educators

11 σημαντικοί εκπαιδευτικοί bloggers και "ευαγγελιστές" των Νέων Τεχνολογιών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συν-έγραψαν και διαθέτουν δωρεάν στο διαδίκτυο το "The Super Book of Web Tools for Educators", έναν οδηγό που απευθύνεται, σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα, σε εκπαιδευτικούς "που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες στις τάξεις τους αλλά δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν".
Το βιβλίο που υπογράφουν οι Steven Anderson, Adam Bellow, Richard Byrne, George Couros, Larry Ferlazzo, Lee Kolbert, Patrick Larkin, Cory Plough, Beth Still, Kelly Tenkely και Silvia Rosenthal Tolisano, αποτελεί ένα πολύ καλό οδηγό με πολλές ιδέες για τη χρήση των δικτυακών εργαλείων στην τάξη.
Επειδή, όμως, είμαι γκρινιάρης, θα μου επιτρέψετε μια - δυο "πικρές" σκέψεις. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, και μάλιστα στη μητρόπολη του καπιταλισμού, φαίνεται να ανθεί η πρακτική του διαμοιρασμού της γνώσης αλλά και της συνεργασίας. Στα καθ' ημάς, πόσο πιθανό θα ήταν να εκδοθεί κάτι ανάλογο, από συγγραφείς τέτοιου κύρους, και να διατίθεται ελεύθερα;
Εγκλωβισμένοι στη λογική της "κάρπωσης" της δικής μας δουλειάς, θα προτιμούσαμε να το δούμε ν' αραχνιάζει αχρείαστο στο ράφι κάποιου βιβλιοπωλείου, τυπικό εφόδιο για υπηρεσιακή ή ακαδημαϊκή εξέλιξη, παρά να το μοιραστούμε, να το αξιοποιήσουμε αλλά και να καρπωθούμε την ανατροφοδότηση στο πλαίσιο της κοινότητας.
Ο δρόμος για τη σύγκλισή μας (και) σ' αυτό τον τομέα, φαίνεται να περνά, μεταξύ των άλλων, από την αλλαγή νοοτροπίας αλλά και τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου