Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Επηρεάζεται η λογοτεχνία από την τεχνολογία;

Η Τζέσικα Πρέσμαν, επίκουρος καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ασχολείται με την αμερικανική λογοτεχνία των 20ού και 21ου αιώνων, την ψηφιακή λογοτεχνία και τη θεωρία των μέσων. Ειδικότερα, μελετά πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη λογοτεχνία, τόσο αισθητικά όσο και εννοιολογικά. Στο βιβλίο της «Digital Modernism: Making it New in New Media», συγκρίνει χαρακτηριστικά δείγματα ψηφιακής λογοτεχνίας με ό,τι θεωρούμε μοντερνισμό στη λογοτεχνία. Τελευταία η έρευνά της εστιάζεται στη λογοτεχνία του 21ου αιώνα -έντυπη και ηλεκτρονική- και κυρίως στο αν αποτελεί απειλή για την ολοένα αυξανόμενη «ηλεκτρονική» κοινωνία μας.

Η Τζέσικα Πρέσμαν θα παρουσιάσει αύριο στο ελληνικό κοινό το αναδυόμενο, σήμερα, πεδίο της λογοτεχνίας, γνωστό ως ηλεκτρονική ή ψηφιακή λογοτεχνία.

Η ομιλία της (στις 7 μ.μ.) γίνεται με αφορμή την έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Κλείσε τα μάτια» των Young-hae Heavy Industries στο χώρο των Νέων Μέσων του μουσείου, στο Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 και Ρηγίλλης). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Μέσα από τη διερεύνηση των ποικίλων ειδών που απαρτίζουν την ηλεκτρονική λογοτεχνία και την εξέταση των κεντρικών ερωτημάτων και προκλήσεων που δημιουργούνται από την καινούργια αυτή λογοτεχνική παραγωγή, η ομιλία της Πρέσμαν θα εστιάσει ειδικότερα στο έργο των Young-hae Heavy Industries, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ψηφιακής λογοτεχνίας.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου