Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η δίκη του Pirate Bay

Aυτές τις μέρες, γίνεται στη Σουηδία η δίκη των τεσσάρων διαχειριστών του thepiratebay.org, ιστοτόπου διαμοιρασμού αρχείων, μέσω του πρωτόκολλου torrent. Η διαδικασία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς, για πρώτη φορά σε ανάλογη δίκη, παρίστανται ως πολιτική αγωγή οι σημαντικότερες δισκογραφικές εταιρείες και τα μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ. Παράλληλα, τίθενται τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και η σχέση των διομότιμων δικτύων (p2p) με την πειρατεία.

Οι προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για το κλείσιμο του pirate bay από τις σουηδικές αρχές είχαν καταλήξει σε νομικό φιάσκο καθώς η κατάσχεση των διακομιστών είχε οδηγήσει σε απλή μεταφορά του site σε άλλες χώρες ενώ και οι δικαστικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν τους υπευθύνους του ιστοτόπου με την πειρατεία.

Η δίκη έχει κινητοποιήσει ένα μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών σε όλο τον κόσμο. Bloggers, λεωφορείο υποστηρικτών που διέσχισε χώρες της Ευρώπης για να καταλήξει στη δίκη (δείτε εδώ την πορεία του), live streaming, media center έξω από τη δίκη, απευθείας παρακολούθηση μέσω sms (twitter και στα ελληνικά).

  • Δείτε εδώ την άποψη των διαχειριστών του Pirate Bay έναντι των κατηγοριών.

  • Ενημερωθείτε για την εξέλιξη της δίκης

  • Ενημερωθείτε μέσω twitter


Via



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου