Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Τζογάροντας για την παιδεία

Η ολοσέλιδη καταχώριση του ΟΠΑΠ κοσμούσε τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου: "Επενδύουμε στην ΠΑΙΔΕΙΑ"-από κάτω και με πιο μικρά στοιχεία: "Με συνέπεια και διαφάνεια"-από κάτω και με ακόμη πιο μικρά στοιχεία: "Το μορφωτικό επίπεδο ενός λαού χαρακτηρίζει το παρόν του και προδικάζει το μέλλον του. Η γνώση συνιστά κλπ κλπ" και λίγο πιο κάτω το ψητό: "Γι αυτό και η ΟΠΑΠ ΑΕ, στα πλαίσια του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το 2008 θα διαθέσει ?3.000.000 για τη στήριξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δραστηριοτήτων, βοηθώντας έτσι τη χώρα να κάνει ένα σίγουρο βήμα προς τα εμπρός".
Παρά τη δυσπιστία που τρέφω για τα προγράμματα εταιρικής ευθύνης, δε θέλω να είμαι μίζερος.

Θετική και γενναιόδωρη η προσφορά, γαλαντόμος ο ΟΠΑΠ (όταν μάλιστα στις 31 Μαρτίου 2008 έχεις ανακοινώσει κέρδη πφ ύψους ?277.001.000 -πηγή: capital.gr - μπορείς να είσαι large). Αλλά δε μπορώ να μη κάνω δυο σκέψεις:



  • Λύνεται το πρόβλημα υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης με χορηγίες και συνεισφορές;

  • Αρκούν τρία εκατομμύρια ευρώ (και όποιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες δημιουργήσουν) για να αντισταθμίσουν τα προβλήματα και την ανέχεια (που μεταφράζεται και σε λιγότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες) που δημιουργεί ο τζόγος; Και μη μου πείτε ότι ο κρατικός τζόγος είναι άλλο!


Επειδή πάντως, η καταχώριση έκλεινε με την υπόσχεση "Διαφανείς διαδικασίες, χειροπιαστά έργα" κι εμένα -όλα κι όλα- μ' αρέσουν και οι διαφανείς διαδικασίες και τα χειροπιαστά έργα είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο (είναι κι εκείνη η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που χρόνια ονειρεύομαι και τα smartboards που από τότε που είδα τι κάνουν δε μπορώ να ησυχάσω). Λοιπόν στον ιστοτόπο του ΟΠΑΠ υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, υπάρχουν και κάποιες αναφορές σε δείκτες που κρίνουν την έγκριση μιας πρότασης. Επειδή δεν τους πολυκατάλαβα έριξα μια ματιά στις προτάσεις που έχουν εγκριθεί (στον άξονα ΠΑΙΔΕΙΑ) ως τώρα μπας και βγάλω άκρη. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • 7/7/2008 Κεντρικός Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης «οι Άγιοι Πάντες» Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενίσχυσε τον Κεντρικό Σύλλογο Πολυτέκνων γονέων Νομού Θεσσαλονίκης «οι Αγιοι Πάντες»,με το ποσό των 3.500,00, που θα διατεθούν για την βράβευση 7 αθλητριών και αθλητών, πολυτέκνων οικογενειών, που κατέκτησαν μετάλλια σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες.

  • 7/7/2008 Αθλητιατρική Εταιρία Ελλάδος-Επιστημονικό Σωματείο  Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενίσχυσε την Αθλητιατρική Εταιρία Ελλάδος, με το ποσό των 10.000,00, για την κάλυψη μέρους των εξόδων διοργάνωσης του 9ου διεθνούς συνεδρίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδας και του  7ου Ελλαδο-Κυπριακού Αθλητιατρικού συνεδρίου

  • 7/7/2008 Ένωση Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ Αττικής- Πειραιώς (Ε.Π.Π.ΑΠ.) Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενίσχυσε την Ε.Π.Π.ΑΠ. με το ποσό των 15.000,00, προκειμένου να διατεθεί για χρηματική επιβράβευση των παιδιών των πρακτόρων, που εισήχθησαν σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 7/7/2008 Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.)  Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενίσχυσε την Ε.Π.Υ. με το ποσό των 120.000,00?, προκειμένου να διατεθεί στην χρηματοδότηση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Πληροφορικής (ΠΔΠ), συνολικής διάρκειας δώδεκα (12) μηνών, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους με την συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την καλλιέργεια της πληροφορικής παιδείας και των νέων τεχνολογιών.

  • 18/6/2008 Μαθητικές εκδηλώσεις Πρώτη 2002 Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενίσχυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαθητικές εκδηλώσεις Πρώτη 2002», με το ποσό των 80.000,00?, για την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης και διεξαγωγής της «7ης Μαθητιάδας Σερρών», που φέτος διεξήχθη από 9 ως 14 Μαΐου 2008, στον ευρύτερο Νομό Σερρών, με τη συμμετοχή 1.300 μαθητών Γυμνασίων από τους 52 Νομούς της Ελλάδας, καθώς και σχολεία της ομογένειας από όλες τις ηπείρους. Οι μαθητές στην 7η Μαθητιάδα, δραστηριοποιήθηκαν στους τομείς του Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας, ενώ έλαβαν μέρος και σε σειρά εκδηλώσεων για την συνέχιση της Ολυμπιακής Κληρονομιάς με τίτλο «Η φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της, από την Αθήνα στο Πεκίνο» και σκοπό την μεταφορά του μηνύματος για τη σημασία και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • 24/3/2008 Σωματείο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος Ενισχύσαμε το Σωματείο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος με την αγορά κοπτικού μηχανήματος για την παραγωγή εντύπων, βιβλίων και περιοδικών Braille. Ο τύπος του συγκεκριμένου κοπτικού μηχανήματος είναι BOWE, και στοίχησε ? 25.000,00. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. υποστηρίζει δραστηριότητες και προγράμματα που στοχεύουν στην καλύτερη επιμόρφωση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων αναπηριών.


Είναι προφανές ότι οι προτάσεις που εγκρίθηκαν βοηθούν "...τη χώρα να κάνει ένα σίγουρο βήμα προς τα εμπρός" που έλεγε και η διαφήμιση.

Μου φαίνεται ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τα smartboards θα περιμένουν για πολύ ακόμα.

Αν εσείς πάντως αισθάνεστε τυχεροί μπορείτε να δοκιμάσετε. Άλλωστε, αν τα υπολόγισα καλά, περισσεύουν άλλα 2.700.000?. Στον ιστοτόπο του ΟΠΑΠ υπάρχει και φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κι αν σου κάτσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου