Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Το Facebook αποκαλύπτει τις ημερομηνίες γέννησης των μελών του

Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Το Facebook, η γνωστή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, υπόλογη και στο παρελθόν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των μελών της, έκανε άλλη μια γκάφα. Κατά την δημόσια παρουσίαση της beta έκδοσης της νέας μορφής του δημοφιλούς ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύφθηκαν οι ημερομηνίες γέννησης χρηστών που είχαν επιλέξει να μην εμφανίζεται δημόσια η πληροφορία αυτή! Οι ημερομηνίες γέννησης αποτελούν πολύτιμο στοιχείο για όσους προσπαθούν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία με σκοπό τη δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων.

Η γκάφα του Facebook, που οφείλεται σε λανθασμένη σχεδίαση, υπενθυμίζει πόσο ευάλωτα είναι τα προσωπικά μας δεδομένα και πόσο λίγα έχουν γίνει στην κατεύθυνση προστασίας τους.

Πρόσφατα, σε portal Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, είδα με έκπληξη ότι η ανάκτηση των κωδικών χρήσης του συστήματος γίνεται με την εισαγωγή του αριθμού της αστυνομικής ταυτότητας και της ημερομηνίας γέννησης.

Όταν συζήτησα το θέμα με γνωστό που ασχολείται με τη σχεδίαση παρόμοιων συστημάτων όχι μόνο δεν έδειξε να εκπλήσσεται αλλά με μάλωσε κιόλας:-Μα καλά, είπε, δίνεις τον αριθμό της ταυτότητάς σου στον οποιονδήποτε; Αν υποκλέψουν τους κωδικούς σου ΕΣΥ θα φταις που δεν προσέχεις.Ο φίλος μου θα είχε δίκιο αν είχα όντως τη δυνατότητα να μην επιδεικνύω την αστυνομική μου ταυτότητα ή να μην χρησιμοποιώ το ΑΦΜ μου. Αλλά δοκιμάσατε να κάνετε ποτέ συναλλαγή, σε τράπεζα ας πούμε, χωρίς αστυνομική ταυτότητα; Να χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα; Να κάνετε μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να σας ζητήσουν τον αριθμό της ταυτότητας;Η μόνιμη επωδός του υπαλλήλου από την άλλη πλευρά του γκισέ είναι: "Μπορώ να δω την ταυτότητά σας; Ωραία, βάλτε εδώ μια υπογραφούλα και γράψτε από κάτω το τηλέφωνό σας". Στο μεταξύ έχει σημειώσει τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας.

Και μετά; Ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση σ' αυτά τα δεδομένα; Καταχωρίζονται σε βάσεις; Συγκρίνονται, διασταυρώνονται, εμπλουτίζονται, πωλούνται; Σε ποιούς;

Και μη βιαστούμε να πούμε  ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που το απαγορεύει και Αρχή Προστασίας που εποπτεύει την εφαρμογή του. Τότε που βρίσκουν τα στοιχεία οι λογής - λογής διαφημιστές, δημοσκόποι και πωλητές; Μη μου πείτε από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Το τηλέφωνό μου δεν υπάρχει στον τηλεφωνικό κατάλογο. Αλλά καθημερινά βομβαρδίζομαι (όπως όλοι υποθέτω) από προσφορές καρτών, δανείων, προϊόντων κλπ. Κι όχι μόνο αυτό.

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, το μαιευτήριο μάς ζήτησε να υπογράψουμε μια υπεύθυνη δήλωση για τον αν επιθυμούμε να λαμβάνουμε "ενημέρωση" για παιδικά προϊόντα, τροφές κλπ. Απαντήσαμε αρνητικά. Πριν επιστρέψουμε σπίτι το γραμματοκιβώτιο στέναζε από το βάρος των σχετικών διαφημιστικών. Δυο τρεις κυρίες μάλιστα έκαναν τον κόπο να έρθουν ως το σπίτι για να μας δώσουν "δωράκια" της εταιρείας τους για το μωρό. Έξι μήνες μετά άρχισαν τα τηλέφωνα των ασφαλιστών: "Με μια μικρή μηνιαία καταβολή εξασφαλίζετε το παιδί σας". Έπειτα από τρία χρόνια άρχισαν τα διαφημιστικά των παιδικών σταθμών και των κέντρων "δημιουργικής απασχόλησης". Τώρα κατακλυζόμαστε από διαφημιστικά ιδιωτικών σχολείων.

Όλες αυτές οι διαφημίσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Ο παραλήπτης τους είναι πρόσωπο -νομικά- ανύπαρκτο, που φέρει το βαφτιστικό όνομα της συζύγου μου και το δικό μου επίθετο. Το όνομα αυτό το χρησιμοποίησε η σύζυγός μου χωρίς τη θέλησή της (όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες) μια και μόνη φορά στο μαιευτήριο που γέννησε. Ναι, ναι, στο ίδιο που υπογράψαμε δήλωση ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά μας δεδομένα...

Δείτε επίσης: Ετικέτες «Big Brother» και προσωπικά δεδομένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου