Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Διαδίκτυο και ανάγνωση: η γνωριμία με έναν ποιητή

Διαβάζω ότι το διαδίκτυο απομακρύνει από την ανάγνωση βιβλίων, ότι δυσκολεύει τη συγκέντρωση και την κατανόηση του μεγάλου και σύνθετου κειμένου. Κατανοώ την άποψη αλλά δεν τη συμμερίζομαι.

Παλιότερα, οι Κυριακές μου άρχιζαν με μια μικρή οικολογική καταστροφή. Αγόραζα ένα κάρο εφημερίδες, έφτανα σπίτι κοψομεσιασμένος, άρχιζα τη διαλογή, εδώ οι κυρίως εφημερίδες, εκεί τα ένθετα, από τη μια οι ταινίες και τα βιβλία, από την άλλη τα διαφημιστικά, τα περιοδικά. Έτρωγα καμιά ώρα χαζεύοντας προσφορές υπολογιστών, ηχοσυστημάτων και φωτογραφικών μηχανών, άλλη μια διαβάζοντας χαλλλλαρά τα ελαφρά θέματα των συνοδευτικών περιοδικών κι άλλη τόση φυλλομετρώντας τον όγκο των φυλλάδων. Τα "βαριά" κείμενα τα άφηνα γι αργότερα. Στη διάρκεια της εβδομάδας διάβαζα κάποια κείμενα μαζί με την καθημερινή εφημερίδα. Στο τέλος της εβδομάδας ο όγκος των κυριακάτικων εφημερίδων έπαιρνε το δρόμο για την ανακύκλωση. Ένα μεγάλο τμήμα τους δεν είχε καν φυλλομετρηθεί.

Σήμερα, το ομολογώ, αγοράζω πολύ λιγότερες εφημερίδες. Αλλά θεωρώ ότι διαβάζω περισσότερο και, κυρίως, πιο ενεργητικά.

Έχω φτιάξει μια σελίδα με τις εφημερίδες και διαβάζω "οριζόντια" τα θέματά τους. Είναι σημαντικό να βλέπεις πώς χειρίζεται το ίδιο θέμα κάθε εφημερίδα χωριστά. Τον τονισμό, την έμφαση, την απόκρυψη, την υπερβολή. Το πιο σημαντικό όμως: μπορώ ανά πάσα στιγμή να ελέγξω τις πηγές, να αναζητήσω πρόσθετες πληροφορίες και να συζητήσω τα θέματα στην κοινότητα των ιστολογίων.

Πηγές στο διαδίκτυο για τον Αντώνη Ζέρβα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου