Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Πλατεία - πίνακας


Αεροφωτογραφία της πλατείας της πόλης Weilheim της Βαυαρίας, η οποία είναι ζωγραφισμένη με το αντίγραφο του έργου "Weilheim-Maria's square" του εξπρεσσιονιστή ζωγράφου Vasily Kadinsky. Τα κτήρια της πλατείας που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη συναντιούνται και συνυπάρχουν αρμονικά με την ίδια την καλλιτεχνική σύλληψη.

Για τη δημιουργία του έργου δούλεψαν 500 μαθητές και κάτοικοι της πόλης που χρωμάτισαν την περιοχή των 2.100 τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αντίγραφο πίνακα του Kadinsky. Αισθητική αγωγή για τους μαθητές, χρώμα για την πόλη!

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν! Πολλά θα είχαν να ωφεληθούν οι γειτονιές μας και κυρίως τα σχολεία μας από τέτοιες παρεμβάσεις. Αλλά τι λέω τώρα;

Εμείς είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες της τέχνης της κάλυψης και της παραλλαγής. Στους Ολυμπιακούς του 2004 καλύψαμε τις προσόψεις αποκρουστικών και ετοιμόρροπων κτηρίων με πολύχρωμα πανό, τεχνική που απ' ότι διαβάζω υιοθέτησαν και οι Κινέζοι. Κι ήταν την ίδια περίοδο που μια ομάδα καλλιτεχνών graffiti είχε προσφερθεί να αναμορφώσει μερικά σχολικά κτήρια με τη συμμετοχή μάλιστα των ίδιων των μαθητών. Η πρωτοβουλία είχε, κατ' αρχήν, εγκριθεί αλλά υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: δε βρίσκονταν σχολεία (δηλ Τοπικές Αρχές και διευθύνσεις) πρόθυμα να αποδεχτούν την καλλιτεχνική παρέμβαση. Μίλησα τότε σ' ένα διευθυντή μεγάλου (και θεόγκριζου) σχολείου. Άνθρωπος καλών προθέσεων με άριστο βιογραφικό ως δάσκαλος και διευθυντής αλλά απίστευτα ευθυνόφοβος. Γούρλωσε τα μάτια όταν άκουσε την πρόταση:

-Δε θα 'σαι καλά, είπε. Δε φέρνω καλύτερα τον Μπιν Λάντεν να κάνει θρησκευτικά!

Φυσικά, η πρωτοβουλία ναυάγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου