
Ο Milgram είχε ζητήσει από 296 ανθρώπους στις ΗΠΑ να προωθήσουν μια επιστολή σε κάποιο γνωστό τους με σκοπό να φτάσει αυτή σε έναν χρηματιστή στη Βοστόνη. Από τους 296 ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα, μόνο οι 64 κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους. Αν και οι επιστολές αυτών των 64 χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 6,2 «γνωστούς γνωστών» για να φτάσουν στον χρηματιστή, πολλοί επιστήμονες, βασιζόμενοι στην αποτυχία των υπολοίπων, αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό αν όχι με θυμηδία τη θεωρία του Milgram.
Στις μέρες μας, όμως, δυο ερευνητές της Microsoft o Jure Leskove και ο Eric Horvitz , στη μελέτη τους με τίτλο Worldwide Buzz: Planetary-Scale Views on an Instant-Messaging Network, επιβεβαιώνουν τις θεωρητικές προσεγγίσεις του Milgram. Οι ερευνητές μελέτησαν 30 δισ. ηλεκτρονικά μηνύματα που αντηλλάγησαν μόνο κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ανάμεσα σε 180 εκατ. χρήστες της υπηρεσίας Μicrosoft Μessenger. Αναζητώντας τον ελάχιστο αριθμό «κρίκων» που χρειάζονται για να συνδεθούν μεταξύ τους ανά δύο οι χρήστες της υπηρεσίας, διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος είναι 6,6 και ότι 78% των χρηστών μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους ανά δύο με επτά ή λιγότερους «κρίκους».
Η επιβεβαίωση της θεωρίας των 6 σταδίων αναμένεται να έχει σημαντικές εφαρμογές στην κινητοποίηση μεγάλων μαζών. Μ' άλλα λόγια αν με ένα μαθηματικό μοντέλο μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τη βέλτιστη διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσει ένα μήνυμα για να φτάσει σε ένα πραγματικά μεγάλο αριθμό αποδεκτών, τότε θα μπορούσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κινητοποιήσουμε μεγάλες μάζες ανθρώπων για ένα σκοπό.
Η έρευνα των Leskove και Horvitz αναμένεται να γνωρίσει σημαντικές εφαρμογές στην οργάνωση κοινωνικών δικτύων, στο εμπόριο και στη στοχευμένη διαφήμιση.
Διαβάστε περισσότερα:
- Stanley Milgram
- η θεωρία των "6 σταδίων διαχωρισμού"
- Το αμφιλεγόμενο πείραμα του Milgram
- Η προσωπική σελίδα του Jure Leskove
- H προσωπική σελίδα του Eric Horvitz
- Η μελέτη των Leskove & Horvitz
- Άρθρο στα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου