Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Knol, η "show me the money" εκδοχή της wikipedia



Πριν από μερικές εβδομάδες η Google ξεκίνησε τη λειτουργία του Knol, της δικής εκδοχής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που αναμένεται να ανταγωνιστεί άμεσα τη δημοφιλή Wikipedia. Το όνομα της υπηρεσίας (προφέρεται νολ) προέρχεται από τον όρο Knowledge (γνώση).  Knol είναι και η μονάδα γνώσης, το λήμμα της εγκυκλοπαίδειας. Ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος, ο Σέντρικ Ντυπόντ, δήλωσε ότι βασικός στόχος του Knol είναι να συμπληρώσει τα κενά γνώσης που υπάρχουν στο Διαδίκτυο σήμερα.

Αν και σε μια πρώτη ανάλυση το Κnol φαίνεται να είναι αντιγραφή της εξαιρετικά επιτυχημένης Wikipedia, μια προσεκτικότερη ματιά στις δυο υπηρεσίες αναδεικνύει αρκετές διαφορές:

  • Στη Wikipedia κάθε λήμμα είναι μοναδικό. Προτάσεις για βελτίωση μπορούν να κατατίθενται και, εφόσον εγκριθούν, εμπλουτίζουν ή αναθεωρούν την αρχική έκδοση. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι της Google ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα άρθρα για το ίδιο θέμα.

  • Ενώ στη Wikipedia τα άρθρα είναι προϊόν συλλογικής και συνεχούς επεξεργασίας ανώνυμων, κατά κανόνα, συντακτών, στο Knol  οι συγγραφείς υπογράφουν τα κείμενά τους ενώ οι αναγνώστες δεν θα μπορούν ελεύθερα να συνεισφέρουν και να προσθέσουν στοιχεία σε μία εγγραφή, παρά μόνο με τη συγκατάθεση του πρώτου συγγραφέα.

  • Θέλοντας να δώσει κίνητρα στους επιστήμονες και ειδικούς να δημοσιεύσουν κείμενα στο Knol, η Google δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να αξιολογούν τα κείμενα για την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους, ενώ θα επιτρέπει στους συγγραφείς να τοποθετούν διαφημίσεις, ποσοστό των οποίων θα καταλήγει στους ίδιους ενώ οι συντάκτες της Wikipedia δεν αποκομίζουν κανένα υλικό όφελος από την ενασχόλησή τους με την εγκυκλοπαίδεια.


Η τελευταία (θεμελιώδης) διαφορά αποκαλύπτει και τη στρατηγική ανάπτυξης της Google. Η προθυμία της να μοιραστεί ένα μέρος των διαφημιστικών εσόδων με τους συγγραφείς των κειμένων δε συνδέεται μόνο με την επιθυμία της να εξασφαλίσει την εγκυρότητα του περιεχομένου αλλά με την πρόθεσή της να καρπωθεί για λογαριασμό της την απίστευτη επιτυχία του οχλογενούς (crowdsourced) περιεχομένου, δηλαδή του περιεχομένου που δεν παράγεται από επαγγελματίες αλλά από χιλιάδες χρήστες που προσφέρουν δωρεάν το αποτέλεσμα της πνευματικής τους εργασίας. Το περιεχόμενο και οι δεκάδες υπηρεσίες που προσφέρει η Google (άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επιτυχημένες) δημιουργούν κοινό και το κοινό αυτό είναι το πολύτιμο "εμπόρευμα" που μεταπωλείται κατά κάποιο τρόπο στους διαφημιστές.

Πάντως μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο η υπηρεσία δε φαίνεται να γνωρίζει την εκρηκτική επιτυχία που περίμεναν οι δημιουργοί της. Το ενδιαφέρον είναι μάλλον περιορισμένο, η αναζήτηση γίνεται με λιγοστά κριτήρια ενώ και η θεματολογία είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη σε ιατρικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η είσοδος ενός μεγάλου παίκτη στο χώρο της αποθησαύρισης της γνώσης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στους τελικούς χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου