Οι επισκέπτες εκατοντάδων τουρκικών blogs, από τις 13 Αυγούστου και μετά, έβλεπαν αντί περιεχομένου μια λιτή ανακοίνωση: "Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα απαγορεύεται με απόφαση του δημιουργού της". Το συμβολικό κλείσιμο των τουρκικών blogs είναι μια αντίδραση στη λογοκρισία του Διαδικτύου που επιβάλλουν τα τουρκικά δικαστήρια.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας, ακόμα και το αντίστοιχο του δικού μας Ειρηνοδικείου, μπορεί να διατάξει ενός δικτυακού τόπου με το πρόσχημα ότι παραβιάζεται η τουρκική νομοθεσία ή πλήττονται τα συμφέροντα κάποιου Τούρκου πολίτη. Η κατάσταση στη γείτονα φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της γελοιότητας, καθώς θύματα απαγορευτικών αποφάσεων έχουν πέσει δεκάδες γνωστοί ιστοτόποι, ανάμεσά τους το Wordpress, το Alibaba.com, το Slide.com και άλλοι. Ακόμη και το γνωστό YouTube έπεσε θύμα λογοκρισίας καθώς φιλοξενεί βιντεάκι με υπαινιγμούς για τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του Κεμάλ Ατατούρκ.
Βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι απαγορεύσεις. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να παρακάμψει κανείς μια "εθνική απαγόρευση" σε διεθνή δικτυακό τόπο ή να "μεταμφιέσει" την IP του με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι ανήκει στο domain άλλης χώρας. Οι Τούρκοι bloggers προσπαθούν με την κινητοποίησή τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους και να πιέσουν την κυβέρνησή τους ώστε να πάρει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί το καθεστώς ανελευθερίας.
Πριν πάντως βιαστείτε να πείτε πως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία θυμηθείτε τον, μακαρίτη πια, Δημήτρη Μαρούδα, υπουργό Τύπου και Επικοινωνιών στη δεκαετία του 1980, που υπεραμυνόμενος του κρατικού μονοπωλίου στη ραδιοτηλεόραση, απειλούσε πως θα διατάξει την Πολεμική Αεροπορία να καταρρίψει (!!!) τους δορυφόρους που θα τολμούσαν να μεταδώσουν πρόγραμμα στην ελληνική επικράτεια...
Η ιστοσελίδα με τη διαμαρτυρία των Τούρκων bloggers
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου