Αν αφιερώσετε ένα κλικ στη διεύθυνση http://www.nytimes-se.com/ (όσο παραμένει σε λειτουργία) θα βρεθείτε μπροστά σε μια κανονική έκδοση των New York Times.
Κανονική; Όχι και τόσο...
Πρώτα απ' όλα η ημερομηνία: 4 Ιουλίου 2009.
Ύστερα, οι ειδήσεις. Ας πούμε, το κύριο άρθρο αναγγέλλει το τέλος της εμπλοκής των Αμερικανών στο Ιράκ. "Ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε. Με μία λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ κήρυξε την -ανεπιτυχή- ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ιρακινή Ελευθερία», αλλά και της επιχείρησης «Διαρκής Ειρήνη», στο Αφγανιστάν, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναμένεται να επιστρέψουν στη βάση τους τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες".
Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ. Στο ίδιο άρθρο η διεύθυνση της εφημερίδας ζητά συγγνώμη εκ μέρους όσων αρθρογράφων της υποστήριξαν στο παρελθόν τον πόλεμο και ανακοινώνει την απόλυσή τους.
Στις οικονομικές σελίδες διαβάζουμε ότι θεσπίζεται από σήμερα και στο εξής ανώτατος μισθός για τα στελέχη των επιχειρήσεων, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15πλάσιο του κατώτατου μισθού ενός εργάτη.
Επιπλέον, η καθολική και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη αποτελεί πλέον πραγματικότητα, ενώ ανακαλούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες όσα οχήματα δεν είναι υβριδικά.
O γνωστός αρθρογράφος Thomas L. Friedman, υπέρμαχος της νεοφιλελεύθερης εκδοχής της παγκοσμιοποίησης και πρωτεργάτης των κονδυλοφόρων που στήριξαν την εισβολή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ απολογείται για τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια και υπόσχεται, όσο ζει, να μην ξανακρατήσει πένα, τουλάχιστον για να γράψει...
Σε «συνέντευξή» της, η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξομολογείται ότι γνώριζε πριν από το 2003 ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά το απέκρυψε από τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα.
Επίσης, αναγγέλλεται η ψήφιση νομοσχεδίου για την «εκλογίκευση» των κανόνων της αγοράς και η ανάκληση των αντιτρομοκρατικών προεδρικών διαταγμάτων του κ. Μπους, που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τέλος, περιλαμβάνονται ακόμη και διαφημίσεις. Στην πλέον χαρακτηριστική από αυτές, μεγάλη εταιρεία εμπορίας πολύτιμων λίθων ανακοινώνει ότι θα διαθέσει μέρος των εσόδων της για την αποκατάσταση όσων παιδιών ακρωτηριάστηκαν στην Αφρική, δουλεύοντας σε παράνομα ορυχεία διαμαντιών.
Φυσικά πρόκειται για φάρσα. Για την ακρίβεια κάτι ανάμεσα σε φάρσα και καλοστημένη προβοκάτσια. Και δε μιλάμε μόνο για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. 1, 2 εκατομμύρια αντίτυπα των New York Times μοιράστηκαν το πρωί της Τετάρτης από τους κεντρικούς σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, του Λος Αντζελες, του Σαν Φραντσίσκο, της Φιλαδέλφειας και άλλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το εγχείρημα κόστισε περίπου 100.000 δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από δωρεές και η προετοιμασία του διήρκεσε 6 μήνες. Ανάμεσα στους συντάκτες του «φύλλου» περιλαμβάνονται και τρεις δημοσιογράφοι των αυθεντικών Times, οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Σκοπός τους ήταν να δείξουν πώς θα μεταμορφωθεί ο κόσμος μας αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Η υλοποίηση του εγχειρήματος από μια μάλλον ολιγομελή ομάδα εθελοντών είναι βέβαια σημαντικό επίτευγμα. Από την άλλη όμως, υποβάλλει και σκέψεις για την ανάδυση ενός νέου, διαβρωτικού και ασφαλώς πολύ αποτελεσματικού ακτιβισμού. Λέτε;
ΠΗΓΗ: Καθημερινή, με πληροφορίες του Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου